Een woordje van onze duurzaamheidscoördinator over de reis naar duurzaamheid

Flo Witters
-

Bij Mountain Moments staat duurzaamheid hoog in de agenda. Sinds de oprichting 20 jaar geleden streven we naar kwalitatieve en duurzame reizen. Maar met een groeiend bedrijf en aanbod wordt dit een steeds complexere en belangrijkere taak. Daarom hebben we recent een duurzaamheidscoördinator aangesteld om ons duurzaamheidsbeleid kritisch te bekijken en bij te sturen waar nodig. In deze blogpost vertelt onze duurzaamheidscoördinator Flo meer over haar rol en onze ambities op vlak van duurzaam reizen.

duurzaam reizen

Onze belofte: duurzaam reizen

Als duurzaamheidscoördinator bekijk ik elke beslissing en elk aspect van onze werking kritisch op vlak van duurzaamheid. Dat gaat van de materialen die we aankopen tot het eten dat we serveren en het transport van en naar onze reizen. We verwachten ook van onze partners en leveranciers dat ze op een ecologische manier te werk gaan. Mijn taak is om dit alles te controleren en evalueren.

Duurzaamheid zit verweven in het DNA van Mountain Moments. Er is ruimte en aandacht voor denken op lange termijn, met ecologie en klimaat op de eerste plaats. Winst is nooit onze hoofdfocus. In plaats daarvan nemen we tijdens onze reizen echt de tijd om deelnemers te leren kennen en hen een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

 
duurzaamheid

 

 

Meet Flo!

duurzaamheid

Ontmoet onze duurzaamheidscoördinator

Zelf ben ik altijd al geïnspireerd geweest door mensen die zich inzetten voor natuur en milieu. Ik probeer bewust om te gaan met mijn dagelijkse handelingen, door bijvoorbeeld zoveel mogelijk met de fiets te gaan, korter te douchen, tweedehands te kopen en regelmatig vegetarisch te eten. Werken bij Mountain Moments was dan ook een heel bewuste keuze voor mij.

Toen de vacature voor duurzaamheidscoördinator zich aandiende, dacht ik eerst dat het niets voor mij was. Wie ben ik om te zeggen hoe we duurzaam moeten ondernemen? Ik ben tenslotte geen klimaatspecialist. Tot het besef kwam dat je geen specialist hoeft te zijn om met duurzaamheid bezig te zijn. Zolang je maar inzet toont en stap voor stap de zaken bekijkt. Want elke bijdrage, hoe klein ook, heeft al een grote impact. Ik vind het trouwens best wel leuk om de kritische persoon te zijn en op elk departement binnen te snuffelen, van de lokale werking, aankoop, teamwerking tot marketing en sales. Iedereen passeert bij mij de revue!

travellife
1% for the planet

 

Onze uitdagingen en ambities

Eén van mijn grootste uitdagingen op dit moment is de Travelife certificering. Dit verplicht ons om stil te staan bij elk aspect van duurzaamheid binnen ons bedrijf. Daarnaast wil ik graag onze keuken, afvalverwerking en actieve bijdrage onder handen nemen:

  • In de keuken kunnen we zeker nog duurzamer werken, door bijvoorbeeld meer vegetarische en veganistische maaltijden aan te bieden.
  • Afval blijft een groot struikelblok. We willen creatieve oplossingen zoeken om zo weinig mogelijk afval te creëren, materiaal te recycleren en restafval goed te verwerken.
  • Naast onze financiële bijdrage van 1% van de omzet aan de planeet, willen we ook actief kleine natuurprojecten steunen. Zo zullen we zeker present zijn op World Clean Up Day op 21 september.

Travelife partner

Sinds begin 2024 is Mountain Moments Travelife Partner. Travelife biedt een checklist en certificeringsprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen, conform de regels van de EU. Als Travelife Partner voldoen we al aan heel wat criteria, maar tegen 2025 willen we ook Travelife Certified worden. Daarvoor zal onder andere een strenge audit van ons bedrijf plaatsvinden.

Stap voor stap bouwen we zo aan een duurzame reisomgeving en toekomst. Het is een uitdaging, maar we zijn vastberaden om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en een positieve impact te maken. Als duurzaamheidscoördinator zal ik er alvast op toezien dat we onze ambities kunnen waarmaken!

Heb je vragen over ons duurzaamheidsbeleid of ideeën hoe we onze werking nog kunnen verbeteren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen maken we het verschil!

duurzaamheidscoördinator
Flo Witters

Duurzaamheidscoördinator en reisextperte bij Mountain Moments