De Uitdagende Levensstijl van een Saisonnier: Tussen Twee Extremen

Zef Smits
-

Werken in het buitenland klinkt voor velen als een avontuurlijke droom, en dat is precies wat Karen al vijf jaar beleeft. Haar leven als saisonnier brengt haar van de ijskoude winters in Zweeds Lapland naar de zomerse warmte van de Spaanse Pyreneeën. Deze unieke levensstijl vol avontuur begon ze niet in een typische setting.

“Ik ben opgegroeid in een klein boerendorp waar iedereen zich steevast rond de kerkentoren vestigt, dus dit was niet het meest voor de hand liggende pad om in te slaan. Maar ik ben absoluut dol op mijn levensstijl als saisonnier en geniet er met volle teugen van.”

pyreneeën

Hoe Het Allemaal Begon

Karen's passie voor avontuurlijke reizen begonnen met een simpele uitnodiging van een vriendin om te werken bij Mountain Moments in Escalona, Spanje. Wat startte als een kort uitstapje werd al snel een levensveranderende ervaring. Ze werd niet alleen verliefd op het werk, de outdoorscene en de mooie Spaanse omgeving maar ook op haar vriend Korian, wat uiteindelijk leidde tot winters spenderen in het koude Zweden.

Van Lerares tot Avonturier

Voordat ze zich wijdde aan werken en reizen, was Karen lerares lichamelijke opvoeding. De overstap naar werken in het buitenland was een sprong in het duister, maar dat bleek al snel een goede keuze.

“Korian had al wat meer ervaring in dit vak en was een jaar eerder al van Spanje naar Zweden verhuisd. Toen ik het voorstel kreeg om ook een winterseizoen mee te gaan, aarzelde ik niet lang. Drie maanden later vloog ik naar Kiruna voor een seizoen van zes maanden. Voorheen werkte ik altijd als lerares lichamelijke opvoeding in het secundair onderwijs, maar elk jaar in mei voelde ik de onzekerheid over mijn lesuren. Ook die zomer was er geen zekerheid, dus besloot ik iets compleet anders te proberen."

Saisonier
Saisonier
Saisonier

Ik genoot enorm van de eenvoud die ik ervaarde als serveerster in de Aurora Mountain Lodge. In tegenstelling tot het leven als docent stopte mijn werk daar wanneer mijn dienst erop zat. Ik werd verliefd op de oorverdovende stilte en prachtige witte omgeving tijdens de kortste dagen (Kaamos genaamd) in Lapland. De snelle verandering van het landschap onder invloed van terugkerend daglicht en het lengen van de dagen verveelt me nog steeds niet na vijf winters.”

Een Zomer Vol Avontuur

In de zomer keerde Karen terug naar de Pyreneeën om aan de slag te gaan voor Mountain Moments. Haar carrière nam een grote draai toen ze besloot canyongids te worden.

“In de jaren die volgden ging ik aan de slag als canyongids. Om te kunnen gidsen in Spanje moest ik een stevige opleiding volgen. Mijn diploma als lerares lichamelijke opvoeding hielp me om een versneld traject te volgen, maar mijn partner die reeds heel wat ervaring had opgebouwd, speelde ook een grote rol in het opleiden tot gids. In de zomer van 2019 liep ik stage en kon ik als volleerd "Canyon Guide" groepen meenemen op avontuurlijke tochten. Als gids ben je niet alleen een begeleider, maar ook een animator, steunpilaar en vertrouwenspersoon voor de deelnemers.”

Verantwoordelijkheden Nemen Toe

Door de jaren heen groeide Karen's rol binnen de organisaties waarvoor ze werkte; ze werd manager bij de lodge in Zweden en nam verantwoordelijkheid over verscheidene stations in Spanje. 

Saisonier
Saisonier
Saisonier

Het Leven als Saisonnier Is Niet Altijd Makkelijk

Ondanks alle avonturen erkent Karen dat werken in het buitenland zijn uitdagingen kent. Het missen van familie-evenementen en het voortdurend afscheid moeten nemen van nieuwe vrienden weegt soms zwaar.

“Als enorme familiemens is het vaak moeilijk om belangrijke gebeurtenissen zoals verjaardagen, geboortes en kerstfeesten te missen. Het is vanzelfsprekend dat ik er dan niet bij kan zijn. Ook mis ik vaak goede vrienden in België. Hoewel ik nieuwe vrienden maak tijdens mijn seizoenen, vormt deze nieuwe familie zich soms maar tijdelijk en moet ik opnieuw afscheid nemen. Om dit te compenseren, investeer ik veel tijd in mijn familie en vrienden tijdens de periodes tussen de seizoenen door. Ik wil er zijn als Tante Karen, een luisterend oor en helpende hand, ook al ben ik er niet altijd fysiek aanwezig.”

Saisonier

Een Onvergetelijke Levenservaring

De levensstijl van een saisonnier is uniek en uitdagend. Het brengt avontuur, vrijheid en nieuwe ervaringen met zich mee. Maar het vereist ook flexibiliteit en het accepteren van gemiste momenten met dierbaren. Toch geniet ik met volle teugen van mijn leven als saisonnier en koester ik de bijzondere herinneringen die ik elke dag creëer.

Zin in een niet-alledaagse job? How about avontuurlijke reizigers de vakantie van hun leven bezorgen. We zijn op zoek naar gemotiveerde en enthousiaste medewerkers om het Mountain Moments monitorenteam te versterken in de Spaanse Pyreneeën en de Italiaanse Alpen. Ben je tijdens de zomer enkele weken (of zelfs maanden) vrij, bekijk dan zeker deze vacatures.

 

MountainTeam Zef
Zef Smits

Enthousiast buitensporter, fotograaf en marketeer bij Mountain Moments